Lezersbrief
WAARDE REDACTIE
Probeer maar eens een herstelcertificaat op te vragen

poetshulp.jpg

Van een toetsenbord te poetsen word je nog geen digitale whizzkid. getty.

Mijn poetshulp is twee weken niet gekomen. Ze lag ziek te bed met ¬corona. We hebben haar gemist. Ze is gelukkig terug. Ze wil morgen graag haar dochter in het buitenland bezoeken met de Flixbus. Daarvoor heeft ze een herstelcertificaat nodig. Of ik dat even voor haar in orde kan brengen, want ze is een krak in poetsen, maar digitaal niet erg vaardig. Ze vertrouwt me haar EiD toe, maar kent haar pincode niet. Die heeft ze opgeschreven, maar dat papiertje ligt thuis. Geen probleem, denk ik. Ik bel wel even naar de coronalijn. Aan de hand van haar rijksregisternummer ziet een vriendelijke dame aan de andere kant van de lijn haar herstelcertificaat op het scherm. Doormailen gaat niet. Herstelcertificaten kunnen alleen digitaal opgevraagd worden. Ze kunnen ook niet met de post verstuurd worden. Kan ze me dan misschien haar vaccinatiecertificaat doormailen? Neen, dat kan ze wel met de post, maar e-mailen kan niet. Het systeem laat dat niet toe. De overheid verplicht haar burgers om digitaal geletterd te zijn, maar haar eigen systeem kan zelfs de banaalste manier van digitaal ¬verzenden, via e-mail, niet aan.

Als mijn poetshulp wil deel¬nemen aan het sociale leven, dan moet ze haar vertrouwen in mijn handen leggen. Ik, een vrouw die ze pas een jaar geleden leerde kennen, log met haar EiD en pincode in haar naam in op mijn burgerprofiel of mijn gezondheid.be, waar ik nog heel wat andere vertrouwelijke documenten kan opvragen.
En Itsme dan, hoor ik de slimme mannen en vrouwen van de overheid vragen. Neen, nadat ik vier weken ¬geleden anderhalf uur geprobeerd heb om Itsme op haar smartphone te krijgen, heb ik het opgegeven. ¬Itsme is erg handig, maar een nachtmerrie om te installeren.
Zoals mijn poetshulp zijn er in België duizenden mensen. Ik vind het verwerpelijk en stuitend dat ¬grote groepen mensen op die ¬manier uitgesloten worden van deelname aan de maatschappij. Wat gaat de overheid hieraan doen? Wie durft me hierop een antwoord te geven?

Isabelle Ceupens Rotselaar

Foto galerij