BRIEVEN VAN DIKKE FREDDY

Aan De Croo, premier en bankeigenaar in een wereld in verandering

 

Erik Vlaminck

 

Geachte heer Alexander De Croo, excellentie,

 

de croo

Ik heb vernomen dat de Belfiusbank eigendom is van de Belgische staat. Als grote baas van die Belgische staat bent u dus eigenlijk ook de grote baas van dit kroonjuweel van het bankwezen. Ik wil u graag van harte feliciteren met de manier­ waarop u met uw bank het goede­ voorbeeld geeft in bankieren. Deze­ bank leeft met de mensen mee!

Andere banken, zoals Fortis, ING en KBC, sluiten het ene kantoor na het andere­ en drijven op die manier de honderdduizenden burgers die niet genoeg geld, verstand of goesting hebben om hun bankzaken per computer af te handelen­ tot wanhoop. Zelfs de bankautomaten worden een voor een uit­gebroken en vervangen door een spaander­plaat met een reclameslogan erop. Het spreekwoord ‘klant is koning’ dreigt geschrapt te worden uit de woorden­boeken.

Gelukkig roeit de Belfiusbank moedig­ tegen de stroom in en opent ze tegen het einde van dit jaar alstublieft 22 nieuwe kantoren onder de wervende namen ‘private houses’ (en nee, daar hangen geen rode neonlichten boven de ramen) en ‘wealth houses’. De bank schuwt het daarbij niet om zich te ves­tigen in uithoeken van het land zoals Knokke of in voorsteden van Brussel. Conner Rousseau­ zal zich daar meteen opnieuw in België voelen.

Bezoekers van de private houses en de wealth houses zullen er het genoegen hebben om te kunnen spreken met echte levende bankbedienden die hen zullen voorthelpen met al hun finan­ciële zorgen en met hun vragen over kredieten­ en verzekeringen. Het gemak en het geluk van de bankklant staan hier weer voorop.

Voorlopig – alle begin is moeilijk – zijn de private houses alleen toegankelijk voor mensen die een half miljoen euro in hun portemonnee hebben. In de wealth houses kun je alleen terecht met 2,5 miljoen euro op zak, maar omdat­ de Belfiusbank als staatsbank tenslotte de bank van alle Belgen is, zullen­ binnenkort ongetwijfeld ook de mensen met minder gevulde en zelfs met lege portemonnees de kans krijgen om hun financiële problemen met echte­ levende bankbedienden te bespreken. Dit is de wereld in verandering waarnaar ik uitkijk!

Ik ben u dankbaar voor de ommezwaai die u aan het bankwezen geeft. Ik ben u dankbaar voor uw aanvoelen van de zorgen van de gewone man en vrouw in de straat. Ik groet u dan ook met de meeste hoogachting,

Fr. De Meester,

U kent mij als Dikke Freddy.

Brieven van Dikke Freddy is een column van schrijver Erik Vlaminck. Thuisbasis van de column is het webplatform Sociaal.net

Foto galerij